The same, but different - Orchideeën
Ook orchideeën, maar dan anders, en wat minder bekend dan de Phalaenopsis die we veel zien. Bijzondere beauty’s met spectaculaire bloemen en bladeren, in prachtige kleuren en patronen, even makkelijk in de omgang en zeker zo charismatisch.
Stuk voor stuk kleine kunstwerkjes; ontdek de Dendrobium, Cambria, Oncidium en Paphiopedilum.
De excentrieke Dendrobium
Eigenwijze groene blaadjes die dwars groeien, met daartussen bloemen en nog eens bloemen. De Denbrobium is een orchidee die in alles afwijkt van de rest van de familie. Het is de stoere van het stel door haar dikke stengel in tegenstelling tot de fijne stengel van de andere orchideeën. Het is niet alleen haar uitstraling, want in het wild kan ze ook alles aan. Ze groeit meestal als epifyt op takken van bomen in zowel in de koele bergen, als in de jungle en in de hete woestijn. Een sterke, eigenwijze plant dus!
De cameleon Cambria
Met haar bijzondere bloemen en zwierige groene stengels is de Cambri aeen prachtige verschijning lijkt rechtstreeks uit de jungle te komen. Maar schijn bedriegt, want de Cambria is een kruising tussen verschillende orchideeëngeslachten en komt dus niet in de wilde natuur voor. Deze mix van bijzondere genen van de ‘ouder’-planten is wel gelijk de verklaring voor de verscheidenheid aan vormen en tinten waarin de Cambria verkrijgbaar is, een echte cameleon.
De tijgerachtige Oncidium
De kleine gekleurde bloemetjes vormen het vrolijke middelpunt van de Oncidium. Een lange, fijne bloemstengel houdt de vele siervolle bloemen met opvallende grote lip omhoog. De vorm van de bloem is ook bijzonder, als je ernaar kijkt, vertoont het een gelijkenis met een prachtig geklede danseres. Bovendien wordt deze orchidee ook wel 'tijgerorchidee' genoemd door de tijgerprint op de bloem. Je kunt dus niet lang genoeg naar deze bloem blijven kijken en genieten van de fleurige bloemenzee van de Oncidium.
De sierlijke Paphiopedilum
Geen orchidee pruilt zo fraai als Paphiopedilum, met haar opvallende lip, ijle stengel, zwierige bloembladen en groene bladeren. Ze wordt ook wel 'venusschoentje' genoemd door haar bijzondere schoenvormige lip. Deze dient als een insectenval die helpt andere Paphiopedilums te bestuiven. Vliegende insecten worden met geurstoffen gelokt naar de bloem. Ze kunnen alleen bij de nectar komen door een smalle opening waarbij ze de stamper en meeldraden passeren. Het stuifmeel nemen ze op hun lichaam mee naar de volgende Paphiopedilum, waar het stuifmeel vervolgens op de stamper terecht komt.