Inloggen
Terug naar overzicht

Groene kletskousen

Heb jij het al gehoord? Niet alleen mensen en dieren communiceren met elkaar, ook planten hebben veel te vertellen. We zullen ze niet snel betrappen op urenlange gesprekken over vakanties, de laatste roddels en het weer, maar ze communiceren op hun eigen manier. Planten zijn echte kletskousen, en als je goed luistert, kun je ze misschien wel verstaan.

Wanneer dieren, insecten of ziektekiemen een plant beschadigen, geven deze planten informatie door over de dreigende situatie aan hun buren. Door middel van klikkende geluiden en zwevende stofjes die worden verspreid op momenten van gevaar, geven planten aan elkaar door dat ze moeten oppassen. Vervolgens bereiden de gewaarschuwde planten zich voor op de komende dreiging door hun afweersysteem aan te scherpen, zoals het activeren van giftige chemicaliën, waardoor ze minder aantrekkelijk worden, of het aantrekken van de natuurlijke vijand van het dier, insect of de ziektekiem.


Planten communiceren ook met dieren en insecten door middel van deze zwevende stofjes. Denk aan de vrolijk zoemende insecten die zich voeden met nectar en daardoor andere bloemen bestuiven, en dieren die aangetrokken worden door de zoete geur van vruchten, deze eten en zo de zaden verspreiden. Daarentegen kunnen deze stofjes in sommige gevallen ook de natuurlijke vijand bedwelmen om de plant te beschermen. Door de geur gaan ze met een grote boog om de plant heen, net zoals mensen doen als iemand te veel parfum op heeft. De plant wil hiermee zeggen: “Blijf uit mijn buurt!”. 


Helaas zijn onze zintuigen niet goed genoeg om de communicatie van planten op te merken, maar door middel van onderzoek ontdekken we steeds meer over hoe planten met elkaar praten. Wie weet wordt er ooit iets uitgevonden dat ervoor zorgt dat een plant zelf aangeeft wanneer en hoeveel water hij nodig heeft. Dat zou makkelijk zijn!


Bekijk ons assortiment planten hieronder.