Logga in
Tillbaka till översikt

La vie en rose - 3 x perfekta trädgårdar för trädgårdsrosen

Vi ser den oftast som snittblomma, men som trädgårdsväxt är rosen (om det nu går) ännu finare. Kanske inte den lättaste trädgårdsblomman, men definitivt den finaste. I dessa tre trädgårdsstilar kommer rosen till sin fulla rätt.

Romantisk saga
En pergola eller grind bildar det perfekta podiet för en klättrande trädgårdsros. Rosen växer långsamt till en rosenbåge, precis som i sagor och bildböcker. Med ett nätt litet bord, några pastellfärgade stolar och en festlig belysning är detta ett hörn i trädgården att drömma sig bort på. Och vad sägs om konfettin av blad när rosen blommat klart?

Naturträdgård
I det vilda växer ungefär 300 sorters rosor, och de förädlade sorterna uppgår till ungefär 30.000. Alla dessa passar utmärkt i en vild naturträdgård. Men framförallt buskar, ramblerrosor och storblommiga sorter hör till denna trend. Trädgårdsrosen mår bäst när den får göra sin egen grej, vilket även är avsikten med en naturträdgård. Det finns till och med trädgårdsrosor som är speciellt framtagna för bin, vilket gör att även insekterna kan njuta av denna vackra blomma.

Bohemisk
Färgprakt och naturens skönhet! I en bohemisk trädgård står färg, naturliga material och lekfullhet i centrum. Låt rosorna blomma vilt och sätt några krukrosor i stora glaskrukor med lite mossa. En samling ros-terrarium står fint och konstnärligt bredvid en stapel färgglada kuddar och filtar. Även med lite mindre utrymme klättar rosen lätt upp mot en mur, så även små balkonger och innergårdar kan njuta av trädgårdsrosen.