Logga in
Tillbaka till översikt

Fira sensommaren med calluna

Callunasäsongen står inför dörren! Varje år är ljungen en återkommande favorit bland konsumenterna, bland annat tack vare de många färgstarka sorterna och det vilda utseendet. Hög tid att lära känna ljung bättre.

Calluna har i flera århundranden vuxit vilt i bergen, på sanddynor och ljungfält i norra och västra Europa. I Skottland finns otaliga fält med lila calluna och där är ljung även en ikonisk växt.

 

'Calluna' kommer från det grekiska ordet 'kallune', som betyder rengöra. Förr användes grenarna från calluna för att tillverka kvastar. Under medeltiden användes calluna till och med för att brygga öl och te.

 

Calluna är ursprungligen lila, men nu finns det flera hundra olika sorter i olika färger, från gul och röd till rosa, vit och orange. Med en par olika sorter bredvid varandra skapar du ett levande färgspel för en glad sensommar.


Calluna är en stark, grönblivande marktäckare som skapar en vacker matta från september till november. Växterna trivs i en sur, näringsrik rabatt. De står gärna i fullt solljus och är lättskötta. Utöver en stark karaktär har calluna även ett vilt utseende och ger därmed en ren och naturlig atmosfär i trädgården.