Tesselaar - On The Way to PlanetProof
Hos H.M. Tesselaar Alstroemeria i Heerhugowaard hittar du vackra och färgglada alstroemeria. Dessa blommor har blivit förädlade och odlade med stor omsorg och kärlek, och med extra mycket fokus på hållbarhet. H.M. Tesselaar Alstroemeria var en av de första blomsterodlingsföretagen i Nederländerna som tilldelades kvalitetsmärkningen "On the Way to PlanetProof" och företaget fortsätter varje dag med att kontinuerligt arbeta för hållbara lösningar.
Noviflora pratade med delägare Niels Tesselaar om vikten av hållbarhet inom prydnadsväxtsindustrin.
Hej Niels, berätta lite om Tesselaar.
Min far grundade företaget 1977, då vi fortfarande odlade blommor som cyklamen, liljor och nejlikor. Numera har vi bara alstroemeria, så vi kan ge dem full uppmärksamhet. Vi har vårt eget förädlingsprogram och även en odling i Kenya. På samtliga platser försöker vi få våra blommor på marknaden på ett så miljövänligt och hållbart sätt som möjligt.
Vad betyder det för er, så hållbart som möjligt?
När du börjar tänka på hur du kan göra ett företag mer hållbart, slås du kanske snabbt av tanken att det inte går. Men det är absolut möjligt, dock är det en ganska lång process. Vi försöker redan att bekämpa skadedjur organiskt till högsta möjliga grad. Gödningsmedel passar egentligen inte i ett biologiskt odlingssystem, så ju mer man byter till kompost och organiskt gödselmedel desto bättre fungerar systemet. Alla icke-naturliga metoder stör det. Det är ett val, en väg som man tar, naturen har alla lösningar, men vi har inte hittat dem alla än.
Hur börjar man med ett sådant naturligt odlingssystem?
Vi börjar redan med organiskt material i jorden, vi täcker med bladmassa, material som har samlats in i skogen. På så sätt är växten redan starkare vid starten. Och om växten är starkare blir det lättare att bekämpa på ett biologiskt sätt, eftersom växten inte behöver så mycket bekämpning för att överleva. Du kan sätta upp detta system genom att odla växten till en så bra och så stark planta som möjligt. Vi har redan delar som är helt organiska, men inte alla. Jag tror att vi redan är långt mer än halvvägs genom processen till en helt ekologisk odling.
Hur håller ni mer på med hållbarhet?
I vårt nyaste växthus i Heerhugowaard arbetar vi med diffust glas. Med normalt glas kommer solljuset direkt på blommans topp, men med diffust glas bryts ljuset och fördelas så att det kommer jämnt på blommorna och grödan. Du behöver inte skärmar på sommaren, men växterna tar inte skada av solen, vilket gör dem starkare och det sparar cirka 30% i energi per producerad stjälk. Vi samlar också regnvatten i våra bassänger och har låtit bygga en damm i en flod i Kenya, så att vi kan få vatten på ett hållbart sätt även under torrsäsongen.
Ni arbetar hårt – varför är hållbarhet så viktigt för er?
Blommor är en lyxprodukt och förr eller senare kommer konsumenterna inte längre att acceptera att en lyxprodukt inte är hållbar. Människor har höga krav på detta, högre än med grönsaker eller kött till exempel. Mat är nödvändigt, så de kommer att acceptera det under en längre tid. Med blommor säljer du en bra känsla, något vackert och det kan inte ha en skuggsida för den kritiska konsumenten. Och det är klart att de har rätt.
Vad är framtidsplanerna för Tesselaar, för att kunna tillgodose denna kritiska komsument?
Vi har redan gjort stora framsteg den senaste tiden, så nu är vi på väg att förbättra alla dessa steg. De verkar alla som små förändringar, men om du kan släppa en bekämpning med varje steg behöver du inte längre resurser. Vi vill komma till den punkten.