Van den Ende Rozen – uppvärmning med geotermisk energi
När Hans van den Ende startade sin egen plantskola 1978 vågade han aldrig drömma om att detta familjeföretag skulle bli en så stor framgång. När hans tre söner Tim, Sam och Bob gick med började ytterligare professionalisering och tillväxt. I dag sträcker sig plantskolan över nästan 8 hektar, fördelat på två växthus. Och i dessa växthus hittar du inget annat än Red Naomi-rosor av högsta kvalitet.

Framtidsbevis
Nu när de tre bröderna tagit över, tar dom sista steget för att få sitt familjeföretag att växa med minimal miljöpåverkan och dom har redan lyckats uppfylla alla krav för de kommande 15 åren. Under de senaste åren har de arbetat steg för steg mot detta mål. De drivs verkligen att bli mer hållbara – men inte på bekostnad av kvaliteten på rosorna, som fortfarande är deras högsta prioritet.
Återanvändning av co₂
Van den Ende Roses var en av initiativtagarna bakom att använda CO₂, en biprodukt från Botlek industriområde, som en miljövänlig tillväxtförstärkare i Westland-regionen. Där Botlek, ett industriområde i Rotterdam, normalt släppte ut sin frigjorda CO₂ i luften, transporteras den nu via rör till växthus i Westland. Växterna i dessa växthus behöver CO₂ för tillväxt och kan därför ta tillvara på restprodukten. Ett bra exempel på hur smart återanvändning bidrar till en bättre miljö.


Energi
En del av den energi som används av denna odlare genereras av solpanelerna på företagets tak. Elen används också mer och mer effektivt nu; tack vare 2022 års övergång till LED-belysning har energianvändningen minskat med 40 %. All överskottsel som genereras matas tillbaka till nätet, vilket gör att närliggande hushåll kan dra nytta av det. Under mindre soliga perioder, när solenergin är otillräcklig, köper plantskolan vindenergi.
Men det (nästan kompletta) bytet till LED-belysning skapade en ny utmaning. De gamla lamporna avgav värme, vilket hjälpte till att förhindra olika bakterier. LED-lampor utstrålar inte samma värme, men van den Ende Rozen hittade en lösning för detta, med början i oktober: var 12:e meter går en stor hylsa genom hela växthusets längd, med små hål i. Torr, varm luft pumpas genom dessa hylsor för att reglera fukten som produceras av växterna. Detta minskar risken för bakterier som Botrytis och mögel. En extra fördel: denna uppvärmningsmetod minskar gasanvändningen med 30 %. När alla hylsor är installerade och bekräftats vara fördelaktiga för växterna, kommer även de sista gamla lamporna att tas bort. Dessutom hängs även energiskärmar i växthuset som släpper in solljus och håller värmen inne.

Geoterm energi
Från och med 2024 är van den Ende Rozen också ansluten till geotermisk energiprojekt, vilket minskar gasanvändningen med 30 %. Med detta projekt pumpas varmt vatten, som ligger djupt i marken, upp för att värma upp växthusen via rör. När vattnet har svalnat återförs det till marken, där det naturligt värms upp igen. Denna hållbara uppvärmningsmetod sparar naturgas och är också mycket pålitlig och ger konsekvent värme året runt.
Organisk
För närvarande är plantskolan 95% ekologisk, och de jobbar hårt även med de sista 5 procenten. Dessa sista procentsatser handlar främst om att bekämpa mögel. Hittills har det krävt besprutning, men van den Ende Rozen utvecklar en robot för att hantera detta med hjälp av UV-ljus. De testar för närvarande roboten och hoppas kunna distribuera den fullt ut senare i år.
Tips från odlare
Ett tips som van den Ende Rozen gärna vill ge till florister och konsumenter är att näringspåsen till din bunt rosor ska blandas med varmt vatten. Tillsätt först lite varmt vatten, blanda näringspåsen väl med det varma vattnet, och fyll sedan på med så kallt vatten som möjligt. Ju kallare, desto bättre — för varmt vatten främjar bakterietillväxt. Fyll vasen med så mycket kallt vatten du kan, men se till att vattnet är fritt från blad. Det kalla vattnet hjälper rosor att absorbera näringsämnena bättre, vilket gör att de håller sig vackra ännu längre.